top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChrista van Gend

Tips voor beginners


De eerste keer dat ik met een digitale spiegelreflexcamera (dslr) was in Artis in maart 2008. Ik had natuurlijk al wel een camera, maar een dslr was wel wat anders. Ik heb de foto's ook lekker op de automatische stand gemaakt :)

De foto van het aapje heb ik toen gemaakt. (hebben ze deze aapjes nog in Artis? Dan moet ik een keer terug, ze zijn zoooo schattig)

1. Lezen!!!

Wanneer je een nieuwe camera koopt, lees dan de gebruiksaanwijzing. Ik weet het, niemand leest die dingen. Elke keer als ik iets nieuws koop, scheur ik de verpakking open en ga meteen beginnen en meestal lukt het dan wel. Dit zal niet lukken met een dslr, tenminste als dit compleet nieuw voor je is. In de handleiding staan alle mogelijkheden van je camera en hoe je ze kunt gebruiken. Als je weet waar de knoppen zijn die je moet gebruiken, dan werkt dat een eens stuk sneller. Eigenlijk best wel logisch toch?

2. Doe een cursus!

Ik weet dat er genoeg informatie over hoe je een dslr met gebruiken op internet te vinden is. (inclusief deze van mij...) Maar je leert je camera en de mogelijkheden toch het best kennen door te oefenen! Ik ben begonnen met een workshop in de Keukenhof. 4 uur met een groep door de Keukenhof lopen. Heel veel geoefend met een geleende macrolens, maar ook veel geleerd over compositie en de belichtingsdriehoek (zie onder)

Na nog wat andere workshops, heb ik vorig jaar een 2daagse workshop bij Audrey Woulard gedaan (http://www.katcteens.com/#best-friends) De foto hiernaast heb ik tijdens die workshop gemaat. En deze zomer ga ik een workshop bij Willie Kers (http://www.glamourkidz.nl/) doen.

3. Oefenen!

Of je nu een cursus doet of niet, je moet blijven oefenen. Eerst deed ik dat niet, ik maakte alleen

foto's op vakantie. Maar toen kwam Anoek en had ik ineens oefenmateriaal :)) Gelukkig vindt ze het leuk en als ze geen zin heeft, is het ook goed. Maar ik heb een hoop geleerd over portretfotografie sinds zij geboren is. Ook heb ik een 365 dagen project gedaan, waarbij ik elke dag een foto maakte en die op mijn facebookpagina zette. Ook hiervan heb ik veel geleerd. En waarom zou je niet 30 foto's maken van een bloempje in de tuin? Als het niets is, kun je het gewoon verwijderen.

4. Toch maar 1...

Ik zei net dat je kunt blijven schieten, omdat je je foto's toch kan wissen, maaaarrrrrrrrr het is de bedoeling dat je uiteindelijk gaat nadenken over wanneer je op de ontspanknop drukt. Probeer dit eerst met stilstaande dingen, meteen achter rennende kinderen aangaan is geen goed idee. Zoek informatie over de "regel van derden" en probeer dat eens uit. Weer oefenen dus ;)

5. Belichtingsdriehoek

Op het onderstaande plaatje zie je de belichtingsdriehoek

Sluitertijd

Hoe sneller de sluitertijd, hoe sneller een beweging "bevroren" wordt. Als je een bewegend onderwerp hebt en je wilt dat dit stilstaat, dan gebruik je een snelle sluitertijd. De sluitertijd heeft ook invloed op de hoeveelheid licht die in je camera komt. Hoe korter, hoe minder licht. Dus als je in een donkere kamer een foto wilt maken, moet je waarschijnlijk een langzamere sluitertijd kiezen.

Diafragma

Diafragma betekent hoe groot de opening in de lens is. F1.8 is een hele grote opening, dus veel licht. F22 is een heel kleine opening, dus veel minder licht. Met een wijd open lens, wordt je scherptediepte ook kleiner, dat wil zeggen dat je een mooie wazige achtergrond krijgt. Met een hoog F-getal krijg je veel minder scherptediepte en wordt de achtergrond ook scherp. Ook hier geldt weer, als je in een donkere kamer bent, moet je waarschijnlijk je lens meer open zetten om een goede foto te krijgen.

ISO

ISO is de lichtgevoeligheid van de camera. Hoe hoger de ISO, hoe lichtgevoeliger de camera is. Maar ook hoe meer ruis (korreltjes) je op je foto krijgt. Nu zijn moderne dslr's tot ISO 2000 best goed en kun je in Photoshop ook goed ruis wegwerken.

En hier kun je dus mee gaan spelen :))) Als je je camera op automatisch zet, dan bepaalt de camera alle instellingen. Maar zet hem eens op Av of Tv en kijk wat er gebeurt door dit hoger of lager te zetten. Of pas de ISO aan en kijk wat dat doet. En dan kom je toch weer uit op punt 3... oefenen :))))

Succes en laat me een keer resultaten zien :)

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page