top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChrista van Gend

Herfstfoto's


Het weer mag dan wat minder mooi zijn – nat, koud en vroeg donker – toch is de herfst mijn favoriete seizoen. In de herfst zie ik de natuur altijd zo mooi veranderen. De bladeren die kleuren, paddestoelen die opkomen, kastanjes en noten die je kunt rapen, spinnenwebben, de mist en mooie wolkenluchten. Heerlijk!

Bladeren

Wat natuurlijk het meest opvalt in de herfst is de verkleuring van de bladeren aan de bomen. Alle voedingsstoffen worden uit de bladeren gehaald in voorbereiding op de aankomende winter waardoor de bladeren geel, rood en bruin verkleuren. Maar een paar dagen per jaar zijn de bomen op hun mooist. Wanneer dit precies is, is moeilijk te voorspellen. Het hangt af van de temperatuur (als het gaat vriezen gaat het snel, gelukkig hebben we dit jaar een prima "Indian Summer") en of het hard gaat waaien of niet.

Foto gemaakt in Central Park in New York

Mooie rode herfstbladeren in de zon tegen de donkergroene achtergrond van de bomen verderop. De bomen verkleuren dus niet allemaal tegelijk.

Vallende blaadjes

Wat nog veel leuker is dan hangende en liggende blaadjes, zijn natuurlijk vallende blaadjes. Wacht tot er een windvlaag komt en wacht to de bladeren naar beneden dwarrelen. Of als je kinderen (of volwassenen, dat maakt niks uit ;)) op de foto zet, de bladeren in de lucht gooien. Met de burst-modus heb je er altijd wel 1 foto die gelukt is. En wat is er nu leuker dan een bladerengevecht?!

Liggen in de bladeren is een andere mogelijkheid. Je krijgt dan een mooie, kleurrijke achtergrond.

Paddenstoelen

De herfst staat toch wel synoniem voor paddenstoelen! Mijn favoriete paddenstoel is natuurlijk de "rood-met-witte-stippen" vliegenzwam. Het voordeel van paddenstoelen is dat ze geduldig blijven staan en je zo heel lang kunt draaien tot je een mooie compositie hebt ;)

Het mooiste is om ze op gelijke hoogte te fotograferen, of iets eronder. Neem een stukje aluminiumfolie of een wit papiertje mee als reflector, paddenstoelen hebben namelijk een voorkeur voor donkere plekken. Een vuilniszak is ook handig, daar kun je je camera op zetten en er zelf eventueel op zitten. Zo blijf je schoon.

Kijk voor je je foto maakt ook even of er geen grassprietjes, takjes of bladeren in de weg zitten. Een beetje opruimen mag best.

Mooie wolkenluchten

De luchten in de herfst vind ik toch het mooiste. Mooie, rode zonsondergangen, dramatische regenwolken, zonneharpen, allemaal prachtig. Het mooiste is, om nog een beetje landschap mee te nemen in je foto. En door scherp te stellen op de lucht, wordt de omgeving een silhouette. Op mijn facebookpagina geef ik regelmatig een "wolkenlesje"

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page