top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverChrista van Gend

Regel van derden


De regel van derden

De regel van derden (rule of thirds in het Engels) is een compositie regel die vaak wordt gebruikt in de fotografie. Door deze regel toe te passen zorg je er vaak voor dat de foto interessanter, leuker enz wordt.

Maar wat is nu precies die regel van derden?

Als je door de zoeker kijkt of via het display van je camera, verdeel je het vlak in gedachten in 9 vakken. 2 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen. In de camera bestaat een functie om dit aan te zetten. Op je display zie je dan daadwerkelijk deze lijnen. Dit is een heel handig hulpmiddel. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je camera hoe je deze functie aan zet. Sommige telefoons/apps hebben dit raster ook. (en nu weet je ook waarom!)

Je camera heeft vaak een optie om een raster aan te zetten. In veel gevallen is dit raster ook ingedeeld via de regel van derden. Ook de cropfuncties van veel nabewerkingsprogramma's tonen automatisch dit raster wanneer je gaat bijsnijden. Dat maakt het heel gemakkelijk om je beeldelementen goed te plaatsen!

De horizon is ongeveer geplaatst op de onderste verticale lijn (1/3). De parasol is geplaatst op het onderste rechter kruispunt. Plaats je de parasol in het midden, dan ziet de foto er minder sterk uit, zelfs een beetje saai. Toch maak je snel dit soort foto's, omdat het scherpstelpunt van veel camera's (standaard) in het midden ligt. Probeer nu eens de ontspanknop half in te drukken, de camera stelt scherp op het door jouw gekozen onderwerp. Bepaal daarna de compositie, beweeg de camera naar links of rechts, niet naar voren of naar achteren, dan wordt de foto onscherp. Zo kun je je onderwerp wel op een kruispunt van de lijnen zetten en wordt de foto sterker.

Regels zijn er natuurlijk om van af te wijken ;) Soms komt het gewoon niet uit om een foto volgens deze regel te maken, maar dat wil natuurlljk niet gelijk zeggen dat het geen goede foto is.

Bij mijn portretten zie je ook vaak de regel van derden terug. Kijk maar naar deze foto's.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page