top of page
Zoeken
  • Chrissees

Familiefoto's


Een paar maanden geleden kreeg ik van mijn opa een doos vol familiefoto's. Mijn opa en oma die net getrouwd waren en zelfs een foto van mijn overgrootmoeder zater erbij. Ik vind het leuk om te zien van wie ik afstam en ook om te zien hoe de kleding toen was. (ik denk dat Anoek over 50 jaar hard moet lachen om mijn kleding en misschien ook wel om haar eigen jurken)

Het maken van een familiefoto was een hele happening, iedereen was er dagen mee bezig. Maar wat zijn we nu blij dat ze dat gedaan hebben, zo hou je een herinnering levend.

Nu is dat heel anders. Foto's maak je even snel met je telefoon, even lachen en klaar. En met een selfiestick, kun je er zelf ook nog op. Zo gemakkelijk is dat geworden. Maar of mijn achterkleinkinderen met hetzelfde gevoel naar die foto's kijken, als ik met de foto's van mijn opa en oma, dat denk ik niet. Dit is toch een andere tijd.

Vroeger was een fotograaf in verhouding ontzettend duur, dus veel foto's werden er niet gemaakt. En ze moesten ook heeeeeeeeel lang stil blijven staan doordat de sluitertijden veel langer waren. Iedereen stond dus heel serieus op de foto. Tegenwoordig zijn de sluitertijden zo snel, dat je zelfs rennend een scherpe foto kunt krijgen.

Maar waarom dan nu nog familiefoto's laten maken door een fotograaf? Heeft dat dan nog zin? Voegt het wat toe?

Ik denk van wel!

De herinnering van een fotoshoot blijft! Je weet precies wat er de vorige keer gebeurde; hier viel Jip in de zee, daar bleef Anne hangen in het prikkeldraad, papa had perongeluk 2 verschillende sokken aan. Dat soort dingen blijven je bij.

Maar een 2e punt is dat een familieportret een verstilling van de tijd is, van dat moment, je ziet iedereen veranderen en groeien. En als je elk jaar of om het jaar foto's laat maken van je familie, maak je dus niet alleen een herinnering, maar ook een tijdsdocument.

Ook kun je een bepaalde (grappige) pose terug laten komen in je fotoshoot om zo een traditie te maken. Zoals in de foto's hieronder. De eerste is van mei 2014 en de tweede van juli 2015. :)

Vinden jullie het ook zo leuk om oude familiefoto's terug te kijken?

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page