top of page
Zoeken
  • Chrissees

Tips om je kinderen op de foto te zetten


Een paar weken geleden had ik niet veel fotowerk te doen. Ook allerlei andere dingen waren al gedaan en ik had gewoon zin om foto's te maken en mijn nieuwe lens uit te proberen.

Ik vroeg Anoek of ze zin had om naar Hitland te gaan en daar een paar foto's te maken. Dat wilde ze wel, maar ze wilde wel haar nieuwe jurk aan. Prima, hop op de fiets naar Hitland. Ik had geen verwachtingen van hoe de foto's zouden worden, ik wilde alleen dat we plezier hadden.

Het is makkelijker om kinderen van een ander op de foto te zetten. De meeste kinderen die een onbekende ontmoeten, hebben een natuurlijke verlegenheid van ongeveer 10 minuten. Van die verlegenheid maak ik gebruik om op gelijk niveau te komen en te zeggen dat het hardstikke leuk is om op de foto te gaan. Maar dat is weer een ander verhaal. Dee blog gaat over hoe fotografeer je je eigen kinderen in minder dan 15 minuten.

Geloof het of niet, alle foto's die hier staan, heb ik in minder dan 15 minuten gemaakt. En nee dat is niet omdat ik precies weet hoe ik mijn camera moet instellen. Foto's maken van mijn eigen kinderen is iets heel anders dan foto's maken van andere kinderen.

Dus hier een paar tips om je eigen kinderen in minder dan 15 minuten op de foto te zetten

1: Een leuk idee!

Als we allebei enthousiast zijn over een idee, levert dat mooie foto's op. Ideeën kunnen ook heel siimpel zijn zoals:

  • Verkleden als superheld (Mega Mindy, Batman enz)

  • Een prinsessenjurk

  • Haar mooiste jurk of zijn lievelingstrui

2: Het hoeft niet perfect!

Zoals ik al schreef, ik had totaal geen verwachtingen over hoe het zou gaan. Ik heb haar laten bedenken hoe ze wilde poseren. Ik wilde haar op de foto zetten hoe ze op dat moment is.

3: Geen "cheese"

Een foto hoeft niet perse een lachend gezicht erop te hebben. Eigenlijk vind ik de serieuse foto's van Anoek het mooist. Bij mij thuis hangt een canvas van 60x80 cm van Anoek die recht de camera inkijkt en niet lacht. Een geforceerde lach is vaak geen mooie lach. Alleen een echte lach zorgt voor pretlichtjes in hun ogen. Dus maak ze aan het lachen! Waar Anoek nog steeds heel hard om moet lachen, is als ik mijn lensdop er vergeet af te halen voor het foto's maken....

4: Geef ze iets te doen!

Kinderen kunnen niet 15 minuten lang poseren en doen wat jij vraagt. Geef ze iets te doen! Laat ze bloemen plukken, rondjes draaien met hun mooie jurk, met stokken lopen. Neem glitter mee of een bellenblaas. En terwijl ze bezig zijn, roep ze af en toe. Dan kijken ze even op en maak je snel de foto.

5: Ga door je knieën en blijf op afstand!

Als je zoon of dochter aan het spelen is, ga door je knieën om gelijk te komen met hun ogen. Zo krijg je een directe blik als je ze roept. Zorg ook voor een beetje afstand, zodat ze nog minder in de gaten hebben, dat je foto's aan het maken bent. Ik gebruik vaak mijn zoomlens hiervoor

Hieronder een paar voorbeelden: Anoek in Hitland en Stijn op de skatebaan/strand in Nesselande

Het belangrijkste is "HAVE FUN" dat levert toch de mooiste foto's op!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page